Huden efter en överviktsoperation

 

Att operera sig för att få bukt med övervikt är en väldigt drastisk åtgärd. Men den kan också vara livräddande. Många som genomgår en sådan operation och håller sig till läkarens råd och rekommendationer kan snabbt börja rasa i vikt. Men huden hinner oftast inte med att anpassa sig lika snabbt och resultatet blir då löst hängande hudpartier.

Ju större en person var innan operationen desto mer uttänjd har också deras hud varit. Studier har också indikerat att de som varit överviktiga längre, har i genomsnitt mer problem med huden efteråt också.

I en viss utsträckning kan huden dra ihop sig igen med tiden. Men med den hastiga viktnedgång som resulterar efter en överviktsoperation kommer det inte vara tillräckligt. Överflödig hud måste då opereras bort. Men läkare vill ofta vänta ett tag innan detta ingrepp utförs.

Under denna mellantid är det väldigt viktigt att rengöra hudvecken regelbundet och det kan vara bra att välja produkter med omsorg för att få ett sådant bra resultat som möjligt. Bristande rengöring kan leda till allt från hudirritationer till infektioner. Allvarliga fall kan orsaka en mängd besvär.

Huden blir också lätt torr som följd av operationen. Detta beror på att kroppen tekniskt sett hamnar i ett svälttillstånd och får energibrist. Huden blir då nedprioriterad av kroppen och får inte resurserna den behöver för att återfukta sig själv i samma utsträckning. Att vara noga med att smörja kroppen med bra krämer och dricka mycket vatten varje dag är starkt rekommenderat.