Är fettsugning något för dig?

 

Fettsugning är den vanligaste plastikoperationen idag. Tekniken har gjort att du kan få fina resultat oavsett var på kroppen du vill fettsuga. Men passar det dig?

Din kropp

En fettsugning är inte en lösning på övervikt, du kan inte fettsuga 30 kilo fett och sedan vara nöjd. Fettsugningar tar bort några kilo fett (max) från ett specifikt område. Det är ett sätt att skulptera kroppen och locka fram dina finare kroppslinjer. Om du har många extrakilon att bära kommer läkare att rekommendera viktnedgång innan du avslutar med en fettsugning.

Fettsugningen är utmärkt på att ta bort fettdepåer som inte påverkas av viktnedgången eller träning, såsom runt höfter, hängande underarmar, dubbelhaka och fett på ryggen. Fundera alltså först om du är rätt kandidat för operationen eller om du behöver göra några förändringar först.

Hitta din kirurg

Var inte rädd för att gå på flera konsultationer innan du bestämmer vilken klinik du ska välja. Du ska känna dig trygg och säker med din kirurg, ibland matchar inte personligheterna och då är det bättre att söka vidare. Ställ alla dina frågor, det finns inga dumma frågor inför ett större ingrepp.

Hos en del, såsom Citadellkliniken, kan du boka en konsultation på en ort närmare dig och sedan resa till huvudkliniken för eventuell operation.

Komplikationer

En fettsugning idag är mycket säkre än det var för tio-tjugo år sedan. Nålarna är mindre vilket lämnar mindre ärr, metoderna är säkrare och resultatet är lättare att garantera. Men efter operationen är det upp till dig att följa anvisningarna. Många gånger behöver du bära en gördel runt området som lägger tryck på kroppsdelen, en säkerhetsåtgärd för att du ska få bättre resultat. Du kanske inte får bada under de första veckorna eller behöver undvika vissa aktiviteter. Ju närmare du följer klinikens anvisningar, desto mindre komplikationer kan du stöta på. Men alla operationer kommer med risker, prata med din valda klinik och fråga vad du ska hålla utkik efter.